Stuur nu via WhatsApp

5 tips voor het A/B testen van je vacatureteksten en advertenties

Post image

A/B testing is niet meer weg te denken uit de toolkit van de slimme marketeer, vooral niet als het gaat om het fijnslijpen van vacatureteksten en advertenties. Hoewel we graag op ons buikgevoel vertrouwen bij het creëren van pakkende content en het raken van de juiste snaar bij onze doelgroepen, moeten we toegeven… buikgevoel is prachtig, maar data is king.

Let’s dig deeper!

Wat is A/B testing?

A/B testing of split-testing is een marketing experiment waarbij je twee variaties uitwerkt in een campagne, tekst of advertentie en naast elkaar laat lopen om te bepalen welke variant de beste resultaten haalt.
Met andere woorden, je probeert erachter te komen of variant A betere resultaten oplevert dan variant B. Wanneer het verschil in resultaat significant genoeg is, kan je een duidelijke winnaar zien en hierop je campagne optimaliseren.
Belangrijk in A/B testing is dat je twee variaties maakt waarvan er maar één variabele is. Wanneer je in een experiment meerdere elementen gelijktijdig tegenover elkaar test, doe je een multi-variabele test. Andere koek.

Wat jouw reden ook is om een A/B test uit te voeren, hier zijn alvast 5 tips die we bij boostU meegeven om tot een succesvol eindresultaat te komen.

1. Zet je doelstelling op de eerste plaats en focus op één hoofdmetric

Het is verleidelijk om alles tegelijk te willen meten, maar effectieve A/B testing begint bij een kristalheldere focus. Vraag jezelf af: “Waarom voer ik deze A/B test eigenlijk uit? Wat hoop ik te bereiken?” Of je nu streeft naar meer sollicitaties, een hogere klikfrequentie, of een andere vorm van betrokkenheid, selecteer één hoofd KPI die de effectiviteit van je test bepaalt.

2. Één variabele per keer

De kracht van A/B testing ligt in het isoleren van de impact van één specifieke verandering. Of je nu experimenteert met de formulering van je functietitel of de afbeeldingen in je advertenties, verander slechts één element per keer. Dit is de sleutel tot het ontrafelen van wat echt werkt.

3. Eerlijk delen maakt vrienden (en betrouwbare resultaten)

Voor de meest betrouwbare resultaten, deel je doelgroep in tweeën op een manier die zowel gelijk als willekeurig is. Dit zorgt ervoor dat de resultaten van je A/B test niet vertekend zijn door onvoorziene variabelen. Een gelijke verdeling is essentieel, tenzij je doelgroepsegmentatie het eigenlijke onderwerp van je test is.

4. Timing is alles – test simultaan

Om seizoensgebondenheid of fluctuaties in marktactiviteit uit te sluiten, is het cruciaal om beide varianten van je test tegelijkertijd te laten lopen. Dit helpt te garanderen dat eventuele verschillen in prestatie direct toe te schrijven zijn aan de verandering die je test. En vergeet niet: geduld is een schone zaak. Geef je test voldoende tijd om significante data te verzamelen.

5. Wanneer is goed écht goed?

Last but not least, bepaal van tevoren wanneer je resultaten statistisch significant zijn. Dit betekent dat je genoeg data moet verzamelen om met vertrouwen een winnaar aan te wijzen. Een significante verschilcalculator kan hierbij een handige tool zijn. Zorg ervoor dat je weet wanneer je genoeg informatie hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.
That’s it.

Volg deze 5 concrete stappen bij het uitbouwen van je A/B tests om sneller tot betrouwbare resultaten te komen.

Happy testing, en moge de beste variant winnen!

14032023-bu-shoot-68 1

Ontdek jouw wervingspotentieel!

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw wervingsbehoeften kunnen vervullen.