Stuur nu via WhatsApp

Achter de schermen van sollicitatiebeslissingen: Wat trekt kandidaten aan in vacatures?

Post image

Een goed geschreven vacaturetekst is niet alleen van cruciaal belang om de aandacht van potentiële nieuwe medewerkers te trekken, maar ook om hen te overtuigen om daadwerkelijk te solliciteren. Maar wat zijn precies de elementen die kandidaten het belangrijkst vinden in een vacaturetekst? In deze blog kijken we naar de essentiële onderdelen die het beslissingsproces van potentiële kandidaten om al dan niet te solliciteren beïnvloeden.

1. Duidelijke Jobtitel en Functieomschrijving:

Het begint allemaal met een duidelijke en aantrekkelijke jobtitel. Potentiële kandidaten moeten meteen kunnen begrijpen welke functie wordt aangeboden. De functiebeschrijving moet ook helder en beknopt zijn, waarbij de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken worden belicht. Het vermijden van vage taal en jargon is cruciaal om verwarring te voorkomen. Zoek je een profiel waar je geen functietitel voor vindt die de volledige lading dekt? Ga dan toch op zoek naar een functietitel die in de buurt komt in plaats van een nieuwe titel te verzinnen. Cut the fluff, een Voice Data Executive is gewoon een Telefonist: houd het simpel.

2. Salaris en Voordelen:

Het vermelden van een competitief salaris en aantrekkelijke voordelen is essentieel. Hoewel er meer en meer belang gehecht wordt aan het team, de omgeving, de waarden en normen van een bedrijf die matchen met de sollicitant zijn waarden en normen, blijft de verloning een van de belangrijkste zaken voor een kandidaat. Kandidaten willen weten wat hen te wachten staat als het gaat om verloning, extralegale voordelen en eventuele bonussen of incentives. Transparantie over het salarisniveau vergroot de kans dat potentiële kandidaten geïnteresseerd blijven.

3. Mogelijkheden voor Ontwikkeling en Groei:

Carrièremogelijkheden en groeipotentieel zijn belangrijke aandachtspunten voor kandidaten. Vermeld trainingen, opleidingsprogramma’s, en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Het tonen van een toewijding aan professionele ontwikkeling zal potentiële kandidaten aanspreken.

4. Bedrijfscultuur en Werkomgeving:

Potentiële kandidaten willen een beeld krijgen van de bedrijfscultuur en werkomgeving voordat ze solliciteren. Geef een korte beschrijving van de bedrijfswaarden, teamdynamiek en eventuele speciale initiatieven die de bedrijfscultuur benadrukken. Een positieve werkomgeving kan het verschil maken in de beslissing om te solliciteren. Wil je hier echt impact maken? Zorg dan dat je website voorzien is van bedrijfsvideo’s waarin je dit overbrengt, dit is vaak een doorslaggevende factor voor een persoon om al dan niet te solliciteren.

5. Flexibiliteit en Werk-Privébalans:

De moderne werknemer hecht veel waarde aan flexibiliteit en een gezonde werk-privébalans. Als je flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of andere voordelen op dit gebied biedt, vermeld dit dan duidelijk in de vacaturetekst.

6. Impact en Bedrijfsmissie:

Veel kandidaten zijn op zoek naar een baan waar ze het gevoel hebben dat ze een positieve impact kunnen hebben en kunnen bijdragen aan een grotere bedrijfsmissie. Als jouw bedrijf een sterke missie of maatschappelijke betrokkenheid heeft, benoem dit dan in de vacaturetekst. En benoem vooral ook hoe de openstaande functie hiertoe zal bijdragen.

7. Duidelijk Sollicitatieproces:

Het sollicitatieproces moet transparant en gebruiksvriendelijk zijn. Vermeld duidelijk welke stappen kandidaten moeten nemen om te solliciteren en geef een schatting van de tijd die het proces in beslag kan nemen. Zorg ervoor dat contactgegevens voor vragen beschikbaar zijn.

14032023-bu-shoot-68 1

Ontdek jouw wervingspotentieel!

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw wervingsbehoeften kunnen vervullen.