Stuur nu via WhatsApp

Hoe trek je Young Graduates aan voor jouw vacatures?

Post image

Het is bijna juni, dé maand waarin jonge talenten hun diploma behalen en de arbeidsmarkt betreden. Maar hoe trek je deze pas afgestudeerden aan voor jouw openstaande vacatures?

1. Online aanwezigheid

Banners, jobpagina’s of interim bureau’s zijn niet langer de plekken waar een Young Graduate opzoek gaat naar een job. Waar zoeken ze dan wel? Op sociale media (en wel uren per per dag)! Via digitale vacaturecampagnes kan je potentiële kandidaten bereiken zonder dat zij er actief naar moeten zoeken. Platformen zoals Instagram, TikTok en soms ook LinkedIn zijn de plaatsen waar Young Graduates hun tijd doorbrengen. Zorg dat je daar zichtbaar bent met aantrekkelijke en relevante content.

MAAR… Houd ook het thuisfront in gedachten. Een eerste job zoeken is speciaal en nieuw, waardoor ouders en familieleden vaak ook mee uitkijken naar een job. 70%(!) van de gen z’ers vragen de hulp van hun ouders in hun zoektocht naar een job. Richt je dus niet alleen op kanalen waar de pas afgestudeerde zich op bevindt, maar hou rekening met het hele thuisfront!

2. Pakkende en verassende inhoud

De studenten die in juni afstuderen zijn digital natives. Sociale media en content is voor hen bekend terrein. Met een stockfoto en een cliché tekstje ga je hun aandacht niet kunnen trekken. Maak gebruik van content die verrast en de aandacht trekt. De gemiddelde aandachtspanne van de mens is 8 seconden. Een potentiële kandidaat doen stoppen met scrollen vraagt om originele content. Aangezien Young Graduates niet actief op sociale media scrollen opzoek naar een vacature, moet jij hen verrassen en vasthouden!

Hoe doe je dat?

1)   GEBRUIK VIDEO

Hoe medenemers over hun bedrijf en job praten is de #1 manier voor Gen Z’er om voor een job te kiezen. Het is dus belangrijk dat de sfeer binnen jouw bedrijf in beeld wordt gebracht. Maak van jouw huidige werknemers ambassadeurs én doe je niet beter voor dan je bent. Je hoeft geen TikTok account te maken als je bedrijf hier niet in past, dat zal Gen Z ‘cringe’ vinden.

  • Bedrijfsimago: Geef een kijkje achter de schermen van jouw bedrijf. Laat zien hoe een typische werkdag eruitziet, introduceer teamleden en laat de werkcultuur zien.
  • Korte, krachtige video’s: Je hebt 8 seconden om de aandacht te trekken. Zorg ervoor dat je video’s boeiend en to-the-point zijn. Zorg ervoor dat jouw verhaal in de eerste paar seconden al verteld wordt en dat het duidelijk is dat het om jouw bedrijf gaat! Laat je logo of bedrijfsnaam in de eerste 3 seconden aan bod komen.

Bekijk hoe wij dat doen voor Link21. 👀

 

2)  VERMIJD NIETSZEGGENDE CLICHES IN JOUW VACATURETEKST

Woorden zoals “jong en dynamisch”, “creatieve duizendpoot” en “marktconform loon” worden vaak gebruikt in vacatures, maar wat betekenen ze nu echt? Dit kan voor verwarring zorgen en ook de reden zijn waarom pas afgestudeerden interesse verliezen.

No thanks! Deze clichés gebruiken we dus al zeker niet!

Wees specifiek en duidelijk: Vertel wat je bedrijf uniek maakt. Wat voor projecten gaan ze doen? Welke vaardigheden zullen ze ontwikkelen? Wat voor impact kunnen ze maken? Gen Z’ers vinden loon, work-life balans en jobinhoud de belangrijkste factoren bij het vinden van een job. Hou dit in gedachten wanneer je een vacaturetekst schrijft.

Eerlijke en transparante communicatie: Wees open over wat je te bieden hebt en wat je verwacht. Dit helpt om de juiste kandidaten aan te trekken die echt bij je bedrijf passen.

 

3. Zorg dat jouw website (en job pagina) in orde is!

Young Graduates vinden het bovenal belangrijk in wat voor omgeving ze belanden. Wanneer een een pas afgestudeerde jouw vacature tegenkomt, dan zal hij/zij meteen naar jouw sociale media profielen en jouw website surfen.

Zorg daarom dat de vacaturetekst of vacaturepagina makkelijk te vinden is op jouw website. Zorg er daarnaast ook voor dat jullie waarden en activiteiten duidelijk zijn. Laat ook zien wie er in jullie team zit. Pas afgestudeerden willen graag in een omgeving terecht komen waar ze zichzelf in zien. Als jouw website makkelijk te navigeren is, zorgt dit ook voor een positief gevoel bij de potentiële kandidaat.

Van Den Bos Flowerbulbs hielpen we young graduates aan te trekken door een mini-website te bouwen, speciaal gericht op pas afgestudeerden, waarmee we een kijkje achter de schermen geven, zodat potentiële kandidaten perfect weten wat ze kunnen verwachten.

Het aantrekken van Young Graduates is meer dan een eenmalige post op sociale media van de baas die staat de dansen op de laatste TikTok trend of het delen van je vacaturetekst via LinkedIn. Investeren in jouw employer branding is belangrijker dan ooit om Gen Z over de streep te trekken. Door je online aanwezigheid te versterken, pakkende en persoonlijke inhoud te creëren, gebruik te maken van employer branding video en duidelijke communicatie in je vacatureteksten te hanteren, kun je de aandacht trekken van jonge talenten en hen overtuigen om voor jouw bedrijf te kiezen. Laat zien dat jouw bedrijf een plek is waar Young Graduates passen en welkom zijn!

Pakkende TikTok filmpjes? Employer branding watte? Hoor je het donderden in Keulen? Plan een gesprek in en wij helpen jou Young Graduates op de juiste manier aan te spreken!

14032023-bu-shoot-68 1

Ontdek jouw wervingspotentieel!

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw wervingsbehoeften kunnen vervullen.